2018. május 10., csütörtök

Adózás



A cigaretta sok országban jelentős adóbevételi forrás. Ez a tény mindig is gátolta a dohányzás visszaszorításán dolgozó egészségügyi csoportok sikerességét, mivel a kormányok általában maximalizálni akarják az adóbevételeket. Ezen kívül több ország állami monopóliummá tette a cigarettát. Az USA-ban a cigaretta adótartalma államonként eltérő; megállapítható, hogy ott, ahol a dohány jelentős mezőgazdasági ágazati tényező, a cigaretta adóvonzata is általában alacsonyabb. Kutatási eredmények szerint a cigarettaárak emelésekor csökken a dohányzás mértéke. Minden 10 százalékos cigarettaáremelés hatására a fiatalok dohányzása mintegy hét százalékkal, a teljes fogyasztás pedig mintegy négy százalékkal csökken. Ezért a cigaretta adóvonzatának emelését gyakran javasolják a dohányzás csökkentésének eszközeként.


Az Egyesült Királyságban a robbanásszerűen emelkedő adó miatt sokan csempésznek cigarettát. Egy doboz ára más országokban csak feleannyiba kerül, mint az Egyesült Királyságban, így az illegális importőrök hatalmas haszonra tesznek szert. Egy húsz szálas cigaretta doboza átlagosan 5,20 font, míg az importált termékek 3 fontnál kevesebbe kerülnek, aminek az az oka, hogy a legális cigaretta kereskedelmi árának nagy része a cigarettára kivetett adó.

Magyarországon 2016 első 11 hónapja során 5500 tonna vágott dohányt értékesítettek, míg 2017 első 11 hónapjában 4900 tonnát. A csökkenés mögött főleg a vágott dohány adójának emeléséből eredő áremelkedés áll. 2016 első tizenegy hónapjában 6,7 milliárd szál cigaretta fogyott, míg 2017


első tizenegy hónapjában 6,9 milliárd szál cigarettát értékesítettek a fogyasztóknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése